Türkiye, Halep Konsolosluğu’nu Yeniden Açtı

Türkiye’nin Halep Başkonsolosluğu Yeniden Faaliyete Geçti

2012 yılında Suriye’deki iç savaş sırasında kapanan Türkiye’nin Halep Başkonsolosluğu, Türk bayrağının tekrar göndere çekilmesiyle diplomatik çalışmalarına başladı.

Halep kentinde bulunan Başkonsolosluğun açılışına, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Büyükelçi Burhan Köroğlu, Halep Başkonsolosu Hakan Cengiz ve birçok davetli katıldı.

Türkiye’nin Halep Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen törende, Türk bayrağının yeniden göndere çekilmesiyle birlikte 12 yıl aradan sonra diplomatik faaliyetler de yeniden başlamış oldu.

Açılış, Halepliler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı ve konsolosluğun bulunduğu mahalle sakinleri, açılışı tekbirlerle ve zılgıtlarla kutladılar.

“Biz Halep’teki Türkiye’yiz”

Büyükelçi Köroğlu, törenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Halep Başkonsolosluğunun açılmasının Türkiye için gurur verici olduğunu belirterek, Suriye halkına ve Türk vatandaşlığı alan Suriyelilere hizmet sağlayacağını vurguladı.

Halep kentinin gelişimi için AFAD, Türk Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla faaliyetler yürütüleceğini belirten Köroğlu, elektrik, su, okul, hastane gibi altyapı sorunlarının çözümü için çalışılacağını açıkladı.

Köroğlu, Konsolosluğun, iki ülke arasındaki ticaret gibi alanlarda ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir rol üstleneceğini ve Gaziantep ile Hatay gibi yakın bölgelerin Halep ile işbirliğine hazır olduğunu belirtti.

Köroğlu, “İnşallah ilerleyen dönemde Suriye’nin yeniden imarı sürecinde Halep’in Türkiye’nin desteğiyle en iyi şekilde restore edileceğini umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Açılışa katılan Suriyeli vatandaşlar, mutluluklarını AA muhabirleriyle paylaşarak, Başkonsolosluğun yeniden faaliyete geçmesinden mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Şam Büyükelçiliği de 14 Aralık’ta faaliyetlerine yeniden başlamıştı

2012 yılında kapanan Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği de 14 Aralık 2024’te tekrar hizmet vermeye başlamıştı.

Rejimin barışçıl göstericilere yönelik şiddet kullanmasının ardından Türk Büyükelçiliği kısa süre daha hizmet vermiş, ancak 26 Mart 2012’de günlük faaliyetlerini durdurmuştu.

Büyükelçilik çalışanları ve aileleri de Türkiye’ye geri dönmüştü.

Suriye’de 27 Kasım’da Halep’in batısında Beşşar Esed rejimi güçleriyle çatışmalara giren muhalif gruplar, 8 Aralık’ta başkent Şam’da kontrolü ele geçirmiş ve ülkede 61 yıllık Baas rejimi devrilmişti.

Related Posts

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.

İstanbul’da sıcak havadan bunalanlar sahil ve parklarda vakit geçirdi

Hafta boyunca yapılan uyarıların ardından bugün kent genelinde ortalama sıcaklık 35 dereceye kadar yükseldi. Saat 13.20 itibarıyla sıcaklıklar Tuzla ve Çekmeköy’de 39, Şile’de 38, Eyüpsultan, Kartal, Sarıyer ve Ümraniye’de 37 derece ölçüldü. Sıcak …

DEM Parti’den TBMM’de “Genel Görüşme” talebi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kobani Davası’nda tutuklu bulunan diğer siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak siyasetçilerin ”derhal serbest bırakılmaları için Meclis’te Genel Görüşme açılmasını” talep etti.

CHP’den ‘TRT’ açıklamasına yanıt: ‘Doğru ama TBMM aylarca Saray’ın talimatını bekliyor’

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, duruşmaların TRT’de yayımlanmasına ilişkin “Takdir TBMM’nin” ifadelerine yanıt verdi.

Rusya, Ukrayna’da bir yerleşim birimini daha ele geçirdi: Tolstoy Rus kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinde Tolstoy yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu.