Güneş gerçek “yüzünü” gösterdi

Koronal Delikler ve Güneş Aktivitesi

Endişelenmeye gerek yok, bilim insanları bu tür oluşumları “koronal delikler” olarak adlandırıyor. Bu bölgeler Güneş’in manyetik alanının uzaya doğru açıldığı, bu yüzden sıcak plazmanın kolayca kaçmasına izin verdiği alanlardır.

Sciencealert’e göre normal ışık altında bu bölgeleri görmek zordur (zaten özel ekipman olmadan bakmayı önermiyoruz). Ancak ultraviyole ışık altında incelendiğinde, çevresine göre daha serin ve seyrek oldukları için bu alanlar karanlık boşluklar gibi görünür.

Güneş’te Neler Oluyor?

Güneş’in yüzeyine bakıldığında, Güney yarımkürede devasa bir ağız ve kuzeyde ise iki göz şeklinde koyu lekeler dikkat çekiyor. Her bir “göz” neredeyse Jüpiter büyüklüğündedir!

Bu dev koronal bölgeler, Güneş’ten yüksek hızda parçacıklar fırlatır. Uzmanlara göre bu durum tehlikeli değildir. Koronal delikler normaldir ve bu parçacıklar bazen Dünya’nın manyetik alanına çarparak hafif jeomanyetik fırtınalara yol açabilir, ancak bunun güneş patlamasının etkisi kadar büyük olmayacağını belirtiyorlar.

İngiliz Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamada, güneydeki deliğin konumu nedeniyle Dünya’ya ulaşabilecek parçacıkların etkisinin zayıf ve düşük ihtimalli olduğu vurgulanmıştır.

Güneş Bu Aralar Fazlasıyla Aktif

Geçtiğimiz haftalarda G4 seviyesinde güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşanmış ve bu fırtına sayesinde kuzey ve güney ışıkları alışılmadık enlemlerde bile gözlemlenmişti. Güneş şu anda çok aktif bir döngünün zirvesinden çıkıyor ve bilim insanları önümüzdeki aylarda daha fazla sürpriz bekliyor.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Füzyonun sınavı! Reaktörlerde enerji sınırını aşmak

Füzyon enerjisi, insanlığın enerji ihtiyacını karşılamak için yıldızların gücünü yeryüzüne taşımayı hedefleyen çığır açıcı bir teknoloji olarak bilim dünyasının gündeminde. Güneşin ve yıldızların enerji kaynağı olan füzyon reaksiyonları, iki hafif …

Araç vergisinde büyük değişim: ÖTV ve KDV’de yeni dönem başladı

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren yeni kanun teklifiyle, fosil yakıtla çalışan bazı binek araçlar ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoruyla çalışan bazı hibrit araçların ÖTV matrah limitleri ve vergi oranlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Okul Sporları Türkiye Okçuluk Şampiyonası Sivas’ta başladı

Okul Sporları Küçükler, Yıldızlar ve Gençler Türkiye Okçuluk Şampiyonası, Sivas’ta başladı. Yarın sona erecek şampiyonada, dereceye giren sporculara ödülleri verilecek.

Google, Chrome’u hızlandırarak rekor kırdı!

En çok kullanılan tarayıcılardan biri olan Chrome, kendi hız rekorunu kırdı. Peki uygulamanın bellek kullanımında bir değişiklik var mı?