Yarım asırlık dönem sona eriyor: Gaz tedarikinde yeni dönem

AB, Rus Gazı Kullanımını 2028’de Kademeli Olarak Sonlandırmayı Planlıyor

B Komisyonu, Rusya’dan gaz ve petrol ithalatını kademeli olarak durdurmayı hedefleyen bir yasa teklifi hazırlıyor. Bu çerçevede AB’nin, Rus gazı kullanımını 1 Ocak 2028’de resmi olarak sonlandırması öngörülüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Rus gazının Avrupa’ya taşınması tarihi Druzhba Boru Hattı ile başladı ve daha sonra Yamal-Avrupa, Soyuz, Kuzey Akım ve TürkAkım gibi boru hatlarıyla devam etti. Ancak 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında AB’nin yaptırımlarıyla Rus gazı ithalatı neredeyse sona erdi.

AB, 2021’de yıllık 413 milyar metreküp gaz tüketirken, Rusya AB’ye 150 milyar metreküp gaz ihraç ediyordu. Ancak savaş sonrası AB’nin Rus gazına yaptığı yaptırımlar, Rus gazının AB’ye sevkiyatını olumsuz etkiledi.

AB, 2025 yılında Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatını durdurarak, Rus gazı ithalatını tamamen sonlandırma yolunda ilerliyor. Bu süreçte AB’nin enerji ithalatı, ABD ve Norveç’ten gelen gazın etkisiyle artış göstermeye başladı.

AB’nin enerji politikaları doğrultusunda, Rus gazı kullanımını azaltarak yerine LNG ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmeyi amaçladığı görülüyor. Bu doğrultuda, AB’nin enerji sepetinde Rus gazının payı giderek azalırken, ABD ve Norveç’ten gelen gazın önemi artıyor.

Öte yandan, AB’nin Rus gazı kullanımını kademeli olarak sonlandırmayı planladığı yasa teklifiyle ilgili üye ülkeler arasında bazı görüş ayrılıkları bulunuyor. Ancak AB, Rus gazı kullanımının sona erdirilmesi konusundaki kararlılığını sürdürüyor.

AB’nin enerji politikaları doğrultusunda Rus gazından vazgeçme kararı, enerji güvenliği ve çevre dostu enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapılmasını desteklemeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, AB’nin Rus gazı kullanımını sona erdirmeye yönelik adımlarının ilerleyen dönemlerde nasıl sonuçlar doğuracağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Related Posts

Alman ekonomisi buharlaşıyor: Kuruyan Ren Nehri nakliyeyi vurdu

Avrupa’nın batısında son günlerde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık baş gösterdi. Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri, düşük su seviyesi nedeniyle nakliye işlemlerini zorlaştırdı. Kargo gemileri yükleme kapasitelerine sınır konurken, nakliye şirketleri de düşük kapasite kullanımını telafi etmek için normal navlun ücretlerine ek ücretler talep ediyor.

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Hayvancılığa dijital kolaylık: 11 bin işletmeye 11 milyonluk destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2025’in ilk yarısında 11 bin işletmeye verdiği su faturası desteğini dijital ortama taşıdı. Üretici artık başvurusunu “https://basvuru.kayseri.bel.tr/” adresinden kolayca yapabilecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi …

İBB’nin toplu ulaşıma yüzde 21,29’luk zam teklifi UKOME’de reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, İBB’nin toplu ulaşım ücretlerine yüzde 21,29 oranındaki zam teklifi reddedildi.

İş Bankası’na açılan temettü davasında karar çıktı: Yargıtay iptal talebine yönelik ret kararını onadı

İş Bankası’na açılan temettü davasında karar çıktı: Yargıtay iptal talebine yönelik ret kararını onadı

Zengin Avrupalıların yeni endişesi: Çıkış vergisi

Avrupa’da yüksek vergilerden kaçmak isteyen zenginler, şimdi de “çıkış vergisi” uygulamalarıyla karşı karşıya.