Asgari ücret lise öğrencilerini de enflasyona ezdirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Asgari Ücret Açıklaması, MESEM Projesinde Çalışan Lise Öğrencileri İçin Tepki Çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılı için belirlediği 22.104 TL olan asgari ücret, MESEM projesi kapsamında çalışan lise öğrencileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Yeni asgari ücretle birlikte, MESEM’de çırak olarak çalışan öğrencilere 6.630 TL, kalfa olan son sınıf öğrencilerine ise aylık 11.050 TL ödeme yapılacak.

Daha önce aldıkları ücreti “Hiç yoktan iyidir” olarak değerlendiren MESEM öğrencileri, artan maliyetler ve düşük zam nedeniyle artık yeterli olmadığını belirtiyor.

MESEM’de öğrenim gören bir öğrenci, haftada sadece bir gün okula gidebildiğini ve durumu şöyle açıklıyor: “22.104 TL olan asgari ücret, açlık sınırının biraz üstünde olabilir ancak yoksulluk sınırına yaklaşmıyor. Bize ödenen ücret, sadece cep harçlığı kadar.”

Elektrik-elektronik bölümü öğrencisi Muhammet, işin önemli olduğunu ancak aldıkları ücretin yetersizliğine vurgu yaparak, “Yeni zamla birlikte 7.000 TL alacağız. Bu miktar bize yetecek mi?” diye soruyor.

“KÖLELİKTEN FARKI YOK”

Yeni zamla 7.000 TL alacaklarını düşünen Muhammet’e arkadaşı düzeltme yapıyor: “Yeni zamla 6.630 TL alacağız.” Metal bölümünde kaynak işinde çalışan Berat ise durumu şöyle özetliyor: “Bize verilen para, ailesini geçindiren işçinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Bu durum köleliğe benzemiyor mu?”

Makine bölümü öğrencisi Samet, artık işe gitmekte isteksiz olduğunu ve bazen geç kaldığını belirtiyor. Düşük ücrete işaret ettiğinde, patronunun konuyu kapatması üzerine, bu ay 17.000 TL talep edeceğini ve verilmezse işten ayrılacağını dile getiriyor.

“EMEĞİMİN KARŞILIĞINI ALAMADIĞIM İÇİN İŞİ BIRAKTIM”

Oto elektrik bölümü öğrencisi Ahmet, önceki iş yerinde yeterli ücret alamadığını belirterek, “Babamla ve ustamla konuştum. Her ikisi de ‘Çalış, para önemli değil’ dedi. Ancak emeğimin karşılığını alamadığım işten ayrıldım. Genç işçiler olarak, haklarımızı savunmak için birlik olmalıyız.” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Gazeteci Timur Soykan serbest bırakıldı

‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Timur Soykan yurtdışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.

Kılıçdaroğlu’ndan operasyonlar sonrası CHP’ye destek: Belediye başkanlarımızın yanındayım; korkmayın, dağılmayın!

Kılıçdaroğlu’ndan operasyonlar sonrası CHP’ye destek: Belediye başkanlarımızın yanındayım; korkmayın, dağılmayın!

Paris’teki Seine Nehri 100 yıl sonra yüzmeye açıldı

Seine Nehri, 1923’te başlayan yüzme yasağının ardından yeniden halkın kullanımına sunuldu. 2024 Olimpiyatları öncesi yapılan 1,4 milyar euroluk temizlik yatırımı sayesinde, nehir artık hem sporculara hem de halka açık üç farklı noktada yüzme imkânı sağlıyor

Gökyüzü karardı aniden bastırdı! 24 kişi öldü 25 çocuk kayıp: Tatil keyfi can pazarına dönüştü

ABD’nin Teksas eyaletindeki Guadalupe nehrinin uyarı için zaman kalmadan bir saatten kısa sürede yaklaşık 8 metre yükselmesiyle gelen sel, bölgede hafta sonunu karavanlar ve tatil kabinlerinde geçirenleri sürükleyip götürdü. Yetkililer sel felaketi …

Avrupa kavruluyor! Sıcaklıklar rekor kırarken klima kullanımı neden hala oldukça nadir? ‘Sıcaklığı 4 derece arttırıyor’

Avrupa’yı etkisi altına alan rekor sıcaklıklar, kıtayı iklim değişikliğinin acı gerçekleriyle yüzleştiriyor. ABD ve Türkiye’ye kıyasla çok daha düşük klima kullanım oranına sahip Avrupa’da, tarihsel alışkanlıklar, yüksek enerji maliyetleri ve mimari engeller, serinleme çabasını zorlu bir ikileme dönüştürüyor.

Halkın özgür haber alma hakkına engel

RTÜK’ün ekran karartma cezasına karşı verilen yürütmeyi durdurma kararı iptal edildi. Salı gününden sonra doğru bilgiye ulaşmak için SÖZCÜ TV’yi açan siyah ekran görecek.