CHP’li Ersever’den artan et ithalatına tepki: ‘Çiftçimizin kazanması gereken para yabancı çiftçinin cebine girdi’

CHP Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya İthalat Sorusu Yöneltti

Geçen yıl aralık ayında, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yöneltilmesi için bir soru önergesi verdi. Ersever, et ithalatına ilişkin verilerin açıklanmasını istedi.

Bakanlık tarafından verilen yanıta göre; Türkiye’de büyükbaş hayvan varlığı 2002-2023 döneminde yüzde 67 artarak, kırmızı et üretimi ise yüzde 206 arttı. Ülkenin büyükbaş hayvan varlığında Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sırada olduğu belirtildi. Ayrıca dünya genelinde sığırda 21’inci, koyunda 7’inci, keçide 22’inci sırada yer aldığı açıklandı.

Türkiye’nin tavuk eti üretiminde 9, tavuk yumurtası üretiminde 10, tavuk eti ihracatında 5, tavuk yumurtası ihracatında 3. sırada olduğu belirtildi. Bakanlık, ülke genelinde tüketim amaçlı kanatlı eti, yumurta ve canlı kanatlı hayvan ithalatının yapılmadığını, sadece damızlık amacıyla ithalata izin verildiğini açıkladı. Ayrıca, 2024 yılı kayıtlarında 1.519.477 adet hayvancılık işletmesinin bulunduğu belirtildi.

Üretim, Tüketimin Gerisinde Kalıyor

Ersever, Cumhuriyet’e verilen yanıtları değerlendirirken, hayvancılığın her geçen yıl gerilediğini ve vatandaşın et alamaz duruma geldiğini belirtti. Kişi başına et tüketiminin 2002 yılında 6 kilogram iken, 2023 yılında 17 kilograma yükseldiğini ifade etti.

‘Beslenme Sorunu Derinleşiyor’

Yetersiz tarım ve hayvancılık politikalarının Türkiye’yi ithalata bağımlı hale getirdiğini vurgulayan Ersever, kişi başına kırmızı et tüketiminin yıllık 16,6 kilogram iken OECD ülkelerinde 34,8 kilogram, Avrupa’da ise 34,5 kilogram olduğunu söyledi. Bu durumun dışa bağımlılığı artırdığını ve beslenme sorununu derinleştirdiğini belirtti.

‘İthal Ete Ödenen Bedel 1 Milyar 200 Milyon Doları Buldu’

Ersever, AKP’nin tarım ve hayvancılığı bitirdiğini ve Türkiye’nin 2002 yılında neredeyse hiç et ithal etmediği, ancak 2023 yılında 310 bin ton et ithal ettiğini ve bunun için 1 milyar 200 milyon dolar ödeme yaptığını dile getirdi. Et ve Süt Kurumu’nun 2023 faaliyet raporuna göre, kurumun 43 bin ton et ve 74 bin 554 baş canlı hayvan ithal ettiği açıklandı.

Vatandaşın et alamaz duruma geldiğini belirten Ersever, bu durumun emeklilerin alım gücünün azaldığını ve sağlıklı beslenme imkanlarının kısıtlandığını gösterdiğini ifade etti.

Paranın Yabancı Çiftçilere Gitmesine Son Verilmeli

Ersever, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yerli üretimi desteklemeye ve ithalata bağımlılığı azaltmaya yönelik politikalar geliştirmeye çağırdı. Mevcut tarım ve hayvancılık politikalarının yetersiz olduğunu ve üreticinin gerektiği kadar desteklenmediğini belirterek, Türkiye’nin ithalat sorununa çözüm bulunmasını talep etti.

Related Posts

Türker Eriş serbest kaldı, İzmir Barosu ve TBB tepki gösterdi

İzmir Barosu Başkanı ve Genel Sekreteri’ne sosyal medya üzerinden tehdit ve hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan tutuklu sanık Türker Eriş, ilk duruşmada ev hapsi şartıyla tahliye edildi. İzmir Barosu ve TBB temsilcileri karara tepki gösterdi.

Gazze’de can kaybı 53 bin 762’ye yükseldi

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 53 bin 762’ye yükseldi.

Sakarya Nehri’nde felaketi yaşadı: Önce telefonu bulundu sonra cesedi

Sakarya’nın Erenler ilçesi Küpçüler Mahallesi’nde, dün saat 22.00 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan kişi, Sakarya Nehri’nde bir kişiyi çırpınırken gördüğünü söyledi. TELEFONU VE CÜZDANI BULUNMUŞTU İhbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve …

Yapay zeka destekli ‘fetva robotu’ hizmete başladı

Suudi Arabistan, yapay zeka destekli “fetva robotu”nun hizmete girdiğini ve Mescid-i Haram’daki kalabalıkları gözlemleyip organize edecek teknolojilerin geliştirildiğini duyurdu.

İYİ Parti’de ‘WhatsApp’ depremi! Görevden alındı

İYİ Parti lideri Dervişoğlu, Bursa Milletvekili Hasan Toktaş’a ait olduğu öne sürülen WhatsApp yazışmalarıyla ilgili parti içi inceleme başlatıldığını ve görevden alındığını açıkladı.

Dünya solu, CHP’nin ev sahipliğinde bir araya geliyor

CHP ev sahipliğinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonal toplantıları İstanbul’da başladı. Kadın Sosyalist Enternasyonal etkinlikleriyle açılış yapılan programda CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, başkan yardımcılığına seçildi. Toplantılarda Pedro Sanchez, Özgür Özel ve Zülfü Livaneli de konuşma yapacak; Ekrem İmamoğlu’nun mektubu kamuoyuyla paylaşılacak.