CHP’li Yalçın Karatepe: Ekonomi yönetimine kalırsa ücretler açlık sınırı altında kalmaya devam edecek

Ekonomi Uzmanlarından Asgari Ücret Açıklamaları

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamaların ardından gündemdeki konular arasında yer alan asgari ücret ve enflasyonla ilgili olarak uzmanlar değerlendirmelerde bulundu. Yayınlanan rapora göre, yılın ilk dört ayında emek gelirlerinde en az 176 milyar 600 milyon lira erime meydana geldi. Bu kayıplar üzerine açıklamalarda bulunan uzmanlar, ekonomik iyileşmenin önemine dikkat çekti.

‘Makro Ekonomik Veriler Enflasyonda İyileşme Gösteriyor’

Bakan Işıkhan’ın açıklamalarıyla ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Yalçın Karatepe, asgari ücret ve emekli aylıklarına yapılması gereken zamlara vurgu yaparak, ekonomik dengenin korunması gerektiğini belirtti. Karatepe, Bakan Işıkhan’ın enflasyonda yaşanan iyileşmenin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, bu konuda atılması gereken adımları sıraladı.

‘Enflasyon Oranları Değerlendirilmeli’

İktisatçı Prof. Murat Birdal, enflasyon oranlarının yüzde 30’un üzerine çıktığı durumlarda asgari ücrette revizyon yapılması gerektiğini vurguladı. Birdal, Türkiye’nin ekonomik durumunu etkileyen faktörleri detaylı bir şekilde inceleyerek, gelecek döneme ilişkin beklentilerini paylaştı. Enflasyonun belirsizliğini artıran etmenlerin önemine vurgu yapan Birdal, sendikaların rolünü de değerlendirdi.

‘Alım Gücünün Azalmasının Nedenleri’

İktisatçı Prof. Sinan Alçın, yurttaşların alım gücünün azalmasının temel nedenlerinden birinin devletin bütçe açıklarını kapatma çabası olduğunu belirtti. Yurttaşların satın alma gücünü etkileyen enflasyon vergisine dikkat çeken Alçın, enflasyonun gerçekçi bir şekilde hesaplanmamasının ekonomik sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Related Posts

Sanayi üretimi verileri açıklandı: Hangi sektörlerde yükseliş var?

Sanayi üretimi, Mart 2025’te hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Madencilik, imalat sanayi ve elektrik-gaz sektörlerinde olumlu bir gelişim yaşanırken enerji sektöründe bir azalma kaydedildi.

Borsa güne yatay başladı – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne sınırlı bir yükselişle başladı. Bankacılık endeksi değer kazanırken holding hisseleri geriledi. Yatırımcılar yurt içi sanayi üretimi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in açıklamalarına odaklandı.

Sanayi üretimi aylar sonra artışa geçti

Sanayi üretimi mart ayında artışa geçti. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2,5 artarken, aylık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti.

Dolar günler sonra sert yükselişe geçti

Döviz piyasalarında haftanın son işlem gününde sert yükselişler yaşanıyor. Dolar/TL kuru 38,73 seviyesinde bulunurken, Euro/TL ise 43,58 seviyesinde hareketleniyor.

VİOP’ta BIST 30 fırtınası: Neler oluyor? (9 Mayıs 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 2,2 artışla 10.620,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 10.625,00 puana çıktı. Haziran vadeli endeks kontratı …

SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir