Gazeteci Abdi İpekçi sukiastinin üzerinden 46 yıl geçti. Katili Ağca aramızda

Türk basın tarihinin öncü isimlerinden, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da Maçka‘daki evinin önünde Mehmet Ali Ağca tarafandan düzenlenen suikast sonucu katledildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekilliği de yapan Abdi İpekçi’nin ölüm yıldönümü nedeniyle TGC Yönetim Kurulu açıklama yaptı.

“CİNAYETİNİN ARKASINDAKİ GÜÇLER ORTAYA ÇIKARILAMAMIŞTIR”

Gazetecilere yönelik saldırıların demokrasi ve siyaset ayıbı olduğunu bir kez daha hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Halkın haber alma, bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkına saygı göstererek gazetecilik yapan, yazılarında demokrasiyi, barışı savunan bir basın emekçisi olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkan Vekillerinden ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenlerinden Abdi İpekçi’nin ölümünün 46. yılındayız.

Gazetecilerin örgütlenmesi için emek veren Abdi İpekçi, sendikanın kuruluşuna, toplu sözleşmelerin ilk imzalanışına öncülük etti. Muhabirliği destekledi. Dürüst habercilik yapan, doğrulatılamayan hiçbir haberi kullanmayan, siyasi partilere eşit uzaklıkta durmayı başaran bir Genel Yayın Yönetmeniydi.

Aradan geçen yıllara rağmen Abdi İpekçi cinayetinin arkasındaki güçler ortaya çıkarılamamıştır. Bu cinayetin aydınlatılamaması hem demokrasiye zarar vermiş, hem de gazetecilere yönelik saldırılarda tetikleyici rol oynamıştır.

İktidar ve muhalefet partilerine gazetecilerin can ve iş güvenliğinin sağlanması, haksız, hukuksuz gözaltı-tutukluluk kararlarından vazgeçilmesi için çağrı yapıyoruz. Gazeteci cinayetlerinin, gazetecilere yönelik saldırıların demokrasi ve siyaset ayıbı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Abdi İpekçi’yi sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.”

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

Abdi İpekçi, 9 Ağustos 1929’da İstanbul’da doğdu. 1948’de Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra hukuk fakültesinde eğitim gördü. 1943-1948 yılları arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayımlandı.

Yeni Sabah (1948-1949) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak çalıştı. 1951’de İstanbul Ekspres Gazetesi’nde yazı işleri müdürü oldu. 1954’te biçim ve içerik değiştirerek yayın hayatına giren Milliyet Gazetesi’nde Genel Yayın Müdürü olarak görev aldı. 1959’dan itibaren gazetenin başyazarı oldu.

1961’den öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet Gazetesi’nin başyazarlığını yürüten İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün 2. Başkanlığı, Basın Şeref Divanı Genel Sekreterliği görevlerini üstlendi.

Gazeteci Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da, İstanbul Maçka’daki evinin yakınlarında, arabasında iken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü.

“Afrika” (1955), “İhtilalin İç Yüzü” (1965), “İnönü: Atatürk’ü Anlatıyor” (1968), “Liderler Diyor ki” (1969) ve “Dünyanın Dört Bucağından” (1971) adlı kitapları yayınlandı.

Related Posts

“Yenidoğan Çetesi” davasını açan savcının ölümle tehdit edilmesine ilişkin 13 sanığa dava

İstanbul’da “Yenidoğan Çetesi” davasını açan Cumhuriyet savcısı Yavuz Engin’in ölümle tehdit edilmesine ilişkin 13 sanık hakkında dava açıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, kendisini emekli müsteşar olarak tanıtan sanık Mustafa Kemal Zengin’in, tutuklu Tuğçe Toptemel’in serbest bırakılması maksadıyla soruşturma savcısı Yavuz Engin’in tehdit edilmesi olayını organize ettiği belirtildi. İddianamede, Mustafa Kemal Zengin elebaşılığında kurulan örgütün yöneticilerinin sanıklar Gökhan Güler ve Aylin Arslantatar olduğu belirtilerek, 3 sanığın 8 ayrı suçtan 48’er yıldan 100 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Devlet Bahçeli 5 ay sonra ilk kez kürsüde: Ümmet bilinci diriliş emaresi göstermeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sağlık sorunları nedeniyle verdiği 5 aylık aranın ardından partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Bahçeli “İsrail tehdidinde tüm eşikler aşılmıştır. İsrail evrensel ilkelere göre devlet vasfından çıkmış bir cinayet mangasına, terör örgütüne dönüşmüştür. İslam dünyası 3 maymunu oynamayı bırakmalı. Ümmet bilinci diriliş emaresi göstermeli. BM derhal kuvvet kullanmalı, askeri gücünü sahaya sürmeli, suçlular yargılanmalıdır. Bunu bölge ve dünya barışı için acilen yapmalıdır.” dedi.

Ülke terör saldırısıyla sarsıldı: 71 kişi hayatını kaybetti

Nijer’in Tillaberi bölgesinde düzenlenen terör saldırısında 71 sivil hayatını kaybetti.

Özgür Özel çağrı yapmıştı: Muharrem İnce’nin CHP’ye katılması bekleniyor

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin, 8 Şubat 2021’de istifa ettiği Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) yaklaşık 4,5 yıl sonra geri dönmesi bekleniyor. İnce’nin, yarın TBMM’de yapılacak CHP grup toplantısına katılarak partisine resmen dönüş yapacağı ifade ediliyor.

Sakız Adası’nda korkunç yangın! OHAL ilan edildi

Türkiye kıyılarına 8 kilometre uzaklıktaki Yunan adası Sakız’da (Chios) orman yangını nedeniyle çok sayıda köy tahliye edildi. İzmir Çeşme’nin karşısındaki adada cumartesi günü başlayan orman yangınının şiddetli rüzgar nedeniyle yayıldığı bildirildi …

Nükleer sızıntı tehlikesi: Türkiye’yi nasıl etkiler?

ABD’nin İran’a yönelik saldırıları sonrası nükleer sızıntı ihtimali bölge ülkelerinde tedirginliğe yol açtı…