Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Boğmaca Nedir?

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen son derece bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’nın belirttiğine göre dünya genelinde yıllık 20-40 milyon civarı boğmaca vakası görülmektedir. Her yıl, çoğunluğu çocuk olan yaklaşık 300.000 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Yenidoğanlarda Boğmaca

Boğmacanın en büyük riski bağışıklık sistemi gelişmemiş ve aşı takvimi tamamlanmamış yeni doğanlarda görülmektedir. Bu durumda hastalık, nefes durmasına, beyin içi kanamaya, nöbetlere ve hatta yaşam kaybına neden olabilir.

Belirtiler ve Seyri

Boğmaca üç evrede ilerlemektedir. Hastalığın başlangıç evresinde genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilecek belirtiler görülür. Hastalığın ikinci evresinde ise özellikle çocuklarda şiddetli öksürük nöbetleri ve derin nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Boğmaca bebeklerde ciddi seyir gösterir ve kontrol altına alınamayan öksürük nöbetlerine yol açabilir. Bu durum solunum güçlüğüne, kusmaya, hatta kaburga kırıklarına neden olabilir.

Toplum Sağlığı İçin Risk

Boğmaca öksürük ve hapşırık yoluyla kolayca yayılır ve toplum sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle aşılanmamış kişiler hastalığın yayılmasına katkıda bulunabilir. Boğmaca, aşılanabilir bir hastalıktır ancak aşılama oranları düştüğünde salgınlar görülebilir.

Annenin Aşılması Önemli

Boğmaca aşısının gebeliğin 18 ile 36. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu sayede anne adaylarından bebeğe antikor geçişi sağlanarak bebeğin doğumdan sonraki ilk aylarda korunması sağlanabilir. Aşı, inaktif bir şekilde uygulandığı için gebelikte güvenle yapılabilir. Anne adaylarının aşılarını geciktirmemeleri ve bu konuda bilinçli olmaları önemlidir.

Related Posts

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Parlak Ürünler Karanlık Niyetler (e-sigara)

Türk Toraks Derneği uyardı.  İçinde ne olduğu belli olmayan elektronik sigaralar 16 bin çeşit aroma ile cazip hale getiriliyor

Uzmanından sağlıklı zayıflamanın püf noktaları

Uzmanlar, sağlıklı kilo vermek isteyenlerin bilinçsiz diyetlerden uzak durarak dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimiyle ideal kiloya ulaşabileceğini vurguluyor.

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.