Google, AlphaEvolve devrimini başlattı

Google’nin DeepMind Laboratuvarı AlphaEvolve Sistemini Tanıttı

Google’ın yapay zekâ araştırma laboratuvarı DeepMind, AlphaEvolve adını verdiği yeni sistemi duyurdu. Bu sistem, özellikle makinelerle değerlendirilebilen bilimsel problemleri çözmek için geliştirildi. DeepMind, AlphaEvolve’un Google’ın yapay zekâ modellerini eğitmekte kullandığı altyapıları optimize edebileceğini belirtiyor. Ancak sistem, yalnızca değerlendirme mekanizmasına sahip problemlerde çalışabiliyor, bu da onu belirli alanlarla sınırlı tutuyor.

Hallüsinasyon Sorununa Otomatik Çözüm: AlphaEvolve

Hallüsinasyon, modern yapay zekâ modellerinin temel sorunu olmaya devam ediyor. DeepMind, AlphaEvolve’un bu sorunu azaltmak için geliştirdiği otomatik değerlendirme sistemine dikkat çekiyor. Sistem, verilen problemleri analiz ediyor, cevapları üretiyor, bu cevapları değerlendiriyor ve en doğru çözüme algoritmik olarak ulaşıyor. Ancak metinsel ya da sezgisel yorumlara uygun olmayan yapıda olduğu belirtiliyor.


Google, Gemini 2.5 Pro Önizlemesi’ni Tanıttı

Gemini ile Desteklenen Yeni Nesil Zekâ

DeepMind, AlphaEvolve’un önceki modellere göre çok daha gelişmiş olduğunu vurguluyor. Kullanıcılar, sistemi detaylandırmak için problemlere talimatlar, denklemler, kod parçaları ve literatür gibi unsurlar ekleyebiliyorlar. En önemli şart ise, sistemin cevaplarını denetleyebilecek bir formül sunulması. AlphaEvolve, belirli problem türleriyle çalışsa da, potansiyel etkinliği dikkat çekici. Verilere göre, sistem birçok matematiksel problemin çözümünde başarılı olmuş durumda.


Google’dan Girişimcilere Yapay Zeka Desteği

Google Altyapısına Katkı: AlphaEvolve

AlphaEvolve’un sadece teorik problemler değil, pratik sorunlar karşısında da etkili olduğu belirtiliyor. Google’ın dünya çapındaki bilgi işlem kaynaklarının yüzde 0.7’sini geri kazanacak bir algoritma geliştirdiği ve eğitim sürelerini kısaltan optimizasyon önerileri sunduğu ifade ediliyor. Sistem aynı zamanda Google’ın TPU AI çipi tasarımı üzerinde de iyileştirmeler öneriyor. Ancak DeepMind, sistemin uzmanların zaman kazanmasına odaklandığını ve tamamen devrimsel keşifler yapmadığını belirtiyor.

AlphaEvolve, erken erişim programını başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra daha geniş kitlelere sunulacak.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.