İngiltere’nin Lüks Otomotivleri Çin’de Güçlü Kalıyor

İngiliz Motorlu Araç Üreticileri Topluluğu (SMMT) İcra Direktörü Mike Hawes, İngiltere’nin Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin ve McLaren gibi lüks otomotiv markalarının Çin’de “çok güçlü” performans sergilemeye devam ettiklerini söyledi.

LONDRA, 5 Şubat (Xinhua) — İngiltere’nin önde gelen otomotiv sektörü kuruluşlarından İngiliz Motorlu Araç Üreticileri Topluluğu (SMMT) İcra Direktörü Mike Hawes, 2024’te ihracatta yaşanan düşüşlere rağmen Çin’in, lüks markalar başta olmak üzere İngiliz otomobil üreticileri için önemli bir pazar olmaya devam ettiğini söyledi.

Hawes, Xinhua’ya verdiği demeçte, “İhracat pazarlarında genel bir düşüş yaşandı, ancak dünyadaki en büyük otomotiv pazarı olan Çin, İngiltere’deki üreticiler için çok önemli bir pazar. Bu ihracatın arttığını görmek istiyoruz, çünkü iki ülke arasındaki ticaretin arttığı bir gerçek” dedi.

SMMT’ye göre İngiltere’nin araç üretimi 2024 yılında yüzde 11,8 düşerek 905.233 adede gerilerken, toplam üretimin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan ihracat ise yüzde 15,5 azalarak 603.565 adet oldu.

İngiliz otomobil üreticileri için Avrupa Birliği, ABD ve Çin ilk üç pazar olma özelliğini sürdürüyor. AB’ye yapılan sevkiyatlar yüzde 24,3, Çin’e yapılan sevkiyatlar yüzde 21,8 azalırken, ABD’ye yapılan sevkiyatlar yüzde 38,5 arttı.

Çin’e yapılan ihracattaki düşüşü, modellerin yeniden tasarlanmasına ve elektrifikasyona geçiş sırasında yaşanan geçici üretim duraklamalarına bağlayan Hawes, bunun birçok pazarda görülen bir trend olduğuna dikkat çekti.

İngiltere’nin Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin ve McLaren gibi lüks otomotiv markalarının Çin’deki “çok güçlü” performansının sürdüğünü belirten Hawes, Çin’de genişlemeye devam eden bir segment olan lüks araçların yüksek gelirli bireylere hitap ettiğini ve ülkeyi bu markalar için önemli bir pazar haline getirdiğini ifade etti.

Bu arada Çinli otomobil üreticileri de İngiliz pazarındaki varlıklarını istikrarlı şekilde artırıyor. BYD ve MG gibi Çinli markaların son yıllarda pazara yeni girenlerle birlikte pazar payları artmış durumda.

“İngiltere her zaman çok açık bir pazar olmuştur. İngiliz tüketiciler yeni teknolojilere ve bazen de yeni markalara çok açık” diyen Hawes, özellikle elektrikli araç segmentinde acımasız bir rekabet yaşandığını kaydetti. Hawes, “Çin yapımı elektrikli araçlar daha iyi bir başlangıç yaptı, ancak bu araçlara yönelik ilginin azalmasından ziyade Avrupalı, Japon ve Koreli üreticilerin artan rekabeti nedeniyle pazar payları bir miktar azaldı” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Alman ekonomisi buharlaşıyor: Kuruyan Ren Nehri nakliyeyi vurdu

Avrupa’nın batısında son günlerde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık baş gösterdi. Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri, düşük su seviyesi nedeniyle nakliye işlemlerini zorlaştırdı. Kargo gemileri yükleme kapasitelerine sınır konurken, nakliye şirketleri de düşük kapasite kullanımını telafi etmek için normal navlun ücretlerine ek ücretler talep ediyor.

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Hayvancılığa dijital kolaylık: 11 bin işletmeye 11 milyonluk destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2025’in ilk yarısında 11 bin işletmeye verdiği su faturası desteğini dijital ortama taşıdı. Üretici artık başvurusunu “https://basvuru.kayseri.bel.tr/” adresinden kolayca yapabilecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi …

İBB’nin toplu ulaşıma yüzde 21,29’luk zam teklifi UKOME’de reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, İBB’nin toplu ulaşım ücretlerine yüzde 21,29 oranındaki zam teklifi reddedildi.

İş Bankası’na açılan temettü davasında karar çıktı: Yargıtay iptal talebine yönelik ret kararını onadı

İş Bankası’na açılan temettü davasında karar çıktı: Yargıtay iptal talebine yönelik ret kararını onadı

Zengin Avrupalıların yeni endişesi: Çıkış vergisi

Avrupa’da yüksek vergilerden kaçmak isteyen zenginler, şimdi de “çıkış vergisi” uygulamalarıyla karşı karşıya.