İsrail ordusu Han Yunus’a saldırdı: 26 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail-Filistin çatışmaları 43’üncü gününde devam ederken, İsrail ordusu sivillerin gitmesi çağrısında bulunduğu Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine saldırı düzenledi. Saldırılarda en az 26 kişi hayatını kaybetti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Han Yunus’ta sivillerin bulunduğu binalara arka arkaya çok sayıda saldırı düzenledi. Saldırıda çoğu çocuk 26 Filistinli yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.

CİBALİYA VE EL MEGAZİ MÜLTECİ KAMPINA DA SALDIRI DÜZENLENDİ

Sivil savunma ekipleri, basına yaptığı açıklamada, bombalanan binalardan çok kişinin cesedinin çıkarıldığını, arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

AA’nın görgü tanıklarının verdiği bilgilerden aktardığına göre, İsrail ordusu, kentin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’nin çevresine hem havadan hem de karadan topçu ateşiyle saldırılar düzenlendi. Aynı şekilde Cibaliya Mülteci Kampı ile El Megazi Mülteci Kampı’nda bulunan Büyük Cami de İsrail saldırılarının hedefi oldu. Buna göre, İsrail uçakları ayrıca Gazze Şeridi’nin Refah kentinde Ebu Hilal ailesine ait bir evi hedef aldı.

Yerel kaynaklar İsrail’in gece boyu Gazze’ye hem havadan hem de karadan topçu ateşiyle düzenlediği saldırılarda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bilgisini paylaştı.

İSRAİL ORDUSUNDAN VEFA HASTANESİ’NE HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi’ni de dün gece düzenlediği saldırılarda hedef aldı.

WAFA’nın haberine göre, İsrail, Gazze’nin güneyindeki Zehra bölgesinde bulunan hastaneyi bombaladı. Saldırıda hastane müdürü Mithat Muhaysin hayatını kaybetti, bazı doktor ve hastalar yaralandı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hastanede yaklaşık 80 yaşlı tedavi görüyordu. 1980 yılında kurulan Vefa Yaşlı Bakım Merkezi, yaşlıların barınması ve bakımı konusunda lider ve tek hastane olarak kabul ediliyordu.

GAZZE ŞERİDİ’NE İLETİŞİM HİZMETLERİ KISMEN VERİLMEYE BAŞLANDI

Filistin’deki telekomünikasyon şirketleri, perşembe günü kesintiye uğrayan Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine iletişim ve internet hizmetlerinin kısmen verilmeye başlandığını duyurdu. Telekomünikasyon şirketlerinden yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla sınırlı miktarda yakıt sağlanmasının ardından Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde sabit, hücresel ve internet iletişim hizmetlerinin kısmen verildiği belirtildi.

Açıklamada, önümüzdeki dönemde de hizmetlerin mevcut haliyle devamlılığının, düzenli olarak yeterli miktarda akaryakıt sağlanmasına bağlı olduğu ifade edildi.

Filistin’de faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketleri, 16 Kasım’da ana santrallerde enerji üretmek için gereken yakıtın tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki iletişim ve internet hizmetlerinin kesintiye uğradığını duyurmuştu.

UNRWA: KENT HİZMETLERİ İÇİN YAKIT KALMADI

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Cenevre’de’de AA’ya yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyine yardım gönderilememesi nedeniyle oradaki durumun çok zor olduğunu belirterek “Kent hizmetlerinin çoğu için kullanılacak yakıt kalmadı” dedi.

Güncel verilerin Gazze’nin kuzeyinde 250 ila 300 bin kişinin yaşadığına işaret ettiğini belirten Lazzarini, UNRWA’nın artık bölgede varlık göstermediğini, en son kuşatma gerçekleşmeden Şifa Hastanesi’ne konvoy gönderdiğini aktardı. Lazzarini, binlerce Filistinlinin kuzeyi terk etmek için kullandığı insani yardım koridorunun son günlerde ‘tek yönlü’ işlediğinin ve yardımları ‘kuzeye götürmenin hiçbir ihtimali’ olmadığının altını çizdi.

İletişim hatları açık olduğunda telefon üzerinden bölgedekilerle temas kurabildiklerini bildiren Lazzarini, “Refah’tan Beyt Hanun kentine, insanların olduğu her yere yardım sağlama çağrısı yapıyoruz. Şu an, güneyden kuzeye insani yardım taşımak çok zor” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx