Kaos GL Derneği, İstanbul Saraçhane’de 18 Eylül’de düzenlenen mitingi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) kamu spotu olarak yayınlamasına dava açtı.
RTÜK’ün Fikirde Birlik ve Çaba Platformu’nun davetiyle LGBTİ+’lara karşı düzenlenen aktifliği “Büyük Aile Buluşması”na çağrıyı kamu spotu olarak önermesine dava açan Kaos GL Avukatı Kerem Dikmen,dedi.
Hukuka karşıt olduğunun tespit edilmesi gerektiği vurgusu
RTÜK Lideri Ebubekir Şahin’in üst konseyin onayı yahut kararı olmadan 8 Ekim’den itibaren görüntüyü kamu spotu olarak heyet sitesinden yayınladığını, Şahin’in görüntü yayınlandıktan sonra üst şuraya taşıdığını ve onay aldığını hatırlatan Kaos GL, üst şuranın kararının iptal edilmesini talep etti.
Dernek, RTÜK’ün görüntüyü yaygınlaştırarak “insan hakları aksiliğinin bir devlet siyaseti olduğu” iletisini verdiğini, süreç gerçekleşmiş olsa da hukuka karşıt olduğunun tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kaos GL, “Bu ortada belirtmek isteriz ki RTÜK Liderinin tweet atmak için kullandığı, ekli ekran imgesinden anlaşılan iPhone, genel müdürü bir erkek eşcinsel olan Apple şirketi tarafından üretilmektedir” tabirlerini de kullandı.
Derneğin dilekçesi
Avrupa Kurulu Bakanlar Komitesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları gereği nefret telaffuzunun RTÜK tarafından kamu spotu olarak yayınlanmasını eleştiren dernek, dilekçede şöyle dedi:
“Metnin tahlili ve görüntü bir bütün olarak incelendiğinde LGBTİ+’ların bir hastalık, bir virüs üzere ele alındığı, insan kuşağının tükenmesine neden olduğu, toplumsal bir yapı olarak aile kurumunu yok eden bir durum olduğu, LGBTİ+ varlığı ile cinsiyetli toplum ortasında bir aksi orantı olduğu öne sürülmektedir. Bir bütün olarak LGBTİ+’ların kamusal alandaki varlığı; toplum hayatını tehdit eden ve global lobilerin ve emperyalist odakların istila vesilesi olarak nitelenmiştir.
Bu durum, AYM kararlarındaki açıklamalar ele alındığında net bir biçimde LGBTİ+’ları aşağılamakta, genel çoğunluktan farklı görmekte, toplumsal aksiliklerin faili saymaktadır. “Video içeriğinin LGBTİ+’lara dönük nefret duygusu oluşturduğu, LGBTİ+ var oluşunu jenerasyonun tükenişi ile ilişkilendirdiği çok açıktır. Toplumsal cinsiyet eşitliği, LGBTİ+’ların da eşitliğini teminat altına almaktadır, yayımlanan içerik ise açıkça LGBTİ+ var oluşuna terslik üzerinden oluşturmuş, onu aileyi tehdit eden bir olgu olarak sınıflandırarak LGBTİ+’lara ayrımcılık yapmış, LGBTİ+ varoluşu ve LGBTİ+’lar, anayasal seviyede korunan ve tıpkı vakitte toplumun büyük kısmı tarafından kutsal olarak nitelenen aile yapısının düşmanı olarak nitelenmiştir.
Ailenin kurumsal zayıflamasının, nüfus artış suratının azalmasının yahut nüfus azalmasının, dış güçlerin ülke üzerindeki planların sebebi olarak LGBTİ+’lar işaret edilmiş, aileye kutsallık atfeden toplum bölümleri nezdinde LGBTİ+’lar yasal maksada dönüştürülmüştür. Bu haliyle kamu spotu içerik olarak RTÜK Üst Konseyi tarafından kabul edilen yönerge kararlarına ve kanunun 8. Hususuna de açıkça karşıttır.”