Günümüzde hapishane kompleksleri, mahkûmların tespit edilmeden kaçmasını oldukça zorlaştıran son teknoloji tespit sistemlerine sahiptir. Yine de, teknolojik gelişmeler ne olursa olsun, karmaşık şeylerin başarısız olması durumunda yedek bir analog algılama sistemine sahip olmak her zaman iyi bir fikirdir. İnsan gardiyanlar ve bekçi köpekleri genellikle normdur, ancak bazı hapishaneler bazı beklenmedik alternatifler kullanır. Örneğin, Brezilya’daki birçok hapishane, bekçi köpeklerinin yerine kazları koydu; kazların sadece onlar kadar etkili olmakla kalmayıp, aynı zamanda bakımının da daha ucuz olduğunu söylüyorlar. Görünüşe göre kazlar çok iyi bir işitme duyusuna sahipler ve garip sesler algıladıklarında yüksek sesler çıkararak insan muhafızları uyarıyorlar.
Cezaevi müdürü Marcos Roberto de Souza, Reuters’e ” Elektronik gözetlememiz , kişisel gözetimimiz var … ve son olarak köpeklerin yerini alan kazların gözetimi var” dedi . “Gece vakti çok sessiz. Gördüğünüz gibi gündüzleri bile çok sessiz bir yer, geceleri ise daha da sessiz… kazlar söz konusu olduğunda bu tür bir güvenliği destekliyor.”
“Kaz muhafızları” sürüsü hapishanenin iç çiti ile ana dış duvarı arasındaki alanda devriye geziyor.
Brezilya hapishaneleri , mahkumların kaçmasını önlemek için en az 12 yıldır kazlara güveniyor . 2011 yılında, Sao Paolo’daki Sobral hapishanesi, insan gardiyanları şüpheli faaliyetlere karşı uyarmanın bir yolu olarak tıslayan bir kaz sürüsünün tanıtılmasıyla uluslararası haber manşetlerine çıkmıştı.
İlginç bir şekilde kazlar, sesleri tespit etme ve insan bakıcılarını kaynağa yönlendirme konusunda köpeklerden çok daha iyi oldukları için Çin sınır devriyelerinin yasadışı göçmenleri uzak tutmasına en az iki yıldır yardımcı oluyor .