Lukaşenko, Belarus’ta Seçimi Kazandı

Belarus’ta Yedinci Dönem Devlet Başkanlığı Seçimlerini Lukaşenko Kazandı

Belarus’ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yedinci dönem için kazandı. Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamasına göre seçmenlerin yüzde 86,82’si Lukaşenko’yu tercih etti.

Seçim sonuçlarına göre, Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komistesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise hiçbir adayı tercih etmedi.

6.9 milyon vatandaşın oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlere katılım oranı yüzde 85,7 olarak açıklandı. Devlet Başkanı Lukaşenko, seçim sonrasında protesto beklememesine rağmen halkın belirlediği rotadan sapmayacağını vurguladı.

Lukaşenko, Belarus’un gelişimi için Çin ile çalıştığını belirterek Avrupalı politikacıların seçimlerin meşruiyetini tanımadığına dair eleştirilere yanıt verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve AB’nin dış politika şefi Kaja Kallas, seçim sonuçlarına sert tepki gösterdi.

1994’teki seçimlerle Belarus’un ilk devlet başkanı olan Lukaşenko, seçim zaferinin ardından Batılı şirketlerle işbirliklerini Çin ile devam ettirdiğini söyledi. Önceki seçimde Lukaşenko’nun rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığı iddiaları ülkede protesto gösterilerine sebep olmuştu.

Related Posts

Fransa Genelkurmay Başkanı Burkhard: Rusya Fransa’yı Avrupa’da baş düşmanı olarak görüyor

Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Fransa’yı “Avrupa’daki baş düşmanı” olarak gördüğünü ifade etti. Burkhard, Rus uydularının uzaydaki manevralarının “uydularının yörüngelerini engellemek ve onları gözetlemek” amacıyla yapıldığını ifade etti.

Ekranı karartılan SÖZCÜ TV’ye mahkemeden ret!

Doğru ve tarafsız haberciliğin adresi SÖZCÜ TV’ye RTÜK tarihinin en ağır cezalarından biri verildi. Ekranı karartılan SÖZCÜ TV’nin itirazı mahkeme tarafından reddedildi.

Sıcaklıkların artmasıyla suyu çekilmeye başlayan Bafa Gölü’nde kirlilik yaşanıyor

Sıcaklıkların Artmasıyla Kirlilik Başlayan Bafa Gölü İçin Endişe Verici Durum Son dönemde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, Muğla’nın güzelliklerinden biri olan Bafa Gölü’nde su seviyesinde ciddi bir düşüş…

Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde tahliye kararı çıktı

İstanbul’da uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesine yönelik tehdit ve hakaret davasında yargılanan 2 sanığın, 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliyesine karar verildi.

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.