Otizmin nedeni bağırsakta mı saklı? ‘Çürütüldü’ denilmişti, yeniden gündemde

Otizm ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı

Yapılan araştırmaya göre, otizmli çocuklar ile nörotipik çocukların sindirim sistemi bakterilerinden oluşan mikrobiomlarında önemli farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Bu farklılıklar, davranış ve öğrenme ile ilişkili beyin bölgelerini etkileyebiliyor.

Bilim insanları, 8 ila 17 yaş arasındaki 43 otizmli çocuk ile 41 nörotipik çocuğun dışkı örneklerini ve beyin taramalarını karşılaştırdı. Yapılan karşılaştırmada, otizmli çocukların, serotonin üretiminde rol oynayan bazı sindirim moleküllerine daha az sahip oldukları belirlendi.

Çalışma, vücudun yüzde 90’ından fazlasının bağırsakta üretildiği serotonin hormonuna odaklanıyor. Serotonin eksikliğinin sosyal etkileşim, öğrenme ve duygusal düzenleme gibi temel beyin işlevlerini olumsuz etkilediği gözlemlendi.

Öte yandan, otizmli çocukların çoğunun sindirim rahatsızlıkları yaşadığı biliniyor; mide sorunları, kabızlık ve şişkinlik gibi belirtiler sıkça görülüyor. Bu araştırma ise, bu fiziksel rahatsızlıkların otizmin nörolojik semptomları ile ilişkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, annelerin hamilelik döneminde antibiyotik kullanması da önemli bir faktör olabilir. Çünkü bu tür ilaçlar, annenin mikrobiyomunu etkileyerek gelişmekte olan bebeğin beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Profesör Lisa Aziz-Zadeh, araştırmanın baş yazarı olarak, “Daha önce beyin ve bağırsak yapısındaki farklılıklar gözlemlenmişti. Biz ise bu bağlantıyı net bir şekilde görebildik. Beyin ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişki, otizm belirtileri üzerinde aracılık edebilir” şeklinde konuştu.

Ancak bilim insanları, bu araştırmanın henüz neden-sonuç ilişkisi kuramadığını belirtiyor. Yani bağırsak bakterilerindeki değişikliklerin otizme yol açıp açmadığı konusunda kesin bir sonuca varılamamıştır. Yine de elde edilen bulgular, otizm spektrum bozukluğunun sebeplerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Related Posts

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Parlak Ürünler Karanlık Niyetler (e-sigara)

Türk Toraks Derneği uyardı.  İçinde ne olduğu belli olmayan elektronik sigaralar 16 bin çeşit aroma ile cazip hale getiriliyor

Uzmanından sağlıklı zayıflamanın püf noktaları

Uzmanlar, sağlıklı kilo vermek isteyenlerin bilinçsiz diyetlerden uzak durarak dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimiyle ideal kiloya ulaşabileceğini vurguluyor.