Trump, Ukrayna ve Rusya Arasındaki 50 Günlük Süreyi Kısaltacak
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Rusya’ya Ukrayna’daki savaş nedeniyle verdiği 50 günlük sürenin kısaltılacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Moskova Borsası’nda düşüş yaşandı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile İskoçya ziyareti öncesi konuşan Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Trump, “Başkan Putin’den hayal kırıklığına uğradım ve kendisine verdiğim 50 günlük süreyi daha kısa bir süreye indiriyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
14 Temmuz’da Rusya’nın Ukrayna ile 50 gün içinde bir anlaşma sağlayamaması durumunda gümrük vergilerini %100 artıracağını açıklayan Trump, şimdi ise bu süreyi kısaltacağını belirtti.
Moskova Borsası ve Ekonomik Durum
Moskova Borsası (MOEX), ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna konusundaki açıklamalarının etkisiyle düşüş yaşadı. Haftanın ilk işlem gününde yükselişle başlayan MOEX, Trump’ın sözleriyle birlikte 1,08 değer kaybederek 2.743 puana geriledi. Aynı zamanda dolar bazlı RTS endeksi de yüzde 1,07 düşüşle 1087 puana indi.
Rus rublesi, dolar karşısında yüzde 0,94 değer kaybederek dolar/ruble paritesini 80,45 seviyesine çıkardı.
Trump’ın önceki açıklamaları doğrultusunda, Ukrayna ile anlaşma sağlanamaması halinde Rusya’ya uygulanan gümrük tarifelerinin %100 artırılacağı bilgisi bulunuyordu. Ancak Trump’ın bu süreyi kısaltacağını açıklaması, ekonomik dengeleri de etkilemeye başladı.