Türkiye oturma izni vermişti: Uyuşturucu baronu ‘Tombul Jos’un Sierra Leone’deki görüntüleri ortaya çıktı

Interpol’ün aradığı uyuşturucu baronu Sierra Leone Cumhuriyeti’nde ortaya çıktı

Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers, Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı isimlerden biri olarak biliniyor. Leijdekkers’in, Sierra Leone Cumhuriyeti’nde üst düzey koruma altında olduğu ortaya çıktı. “Tombul Jos” olarak da bilinen Leijdekkers, Türkiye’de gerçekleştirilen operasyonlarla gündeme gelmişti.

Bodrum’daki ultra lüks Vogue Hotel’de uzun süre konakladığı belirlenen Leijdekkers, Sierra Leone Cumhuriyeti’nde Avrupa’ya gönderilen kokain rotasının belirlenmesinde rol oynuyor. Rotterdam mahkemesi tarafından 7 tondan fazla kokain kaçakçılığı suçlamasıyla 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Leijdekkers’in Hollanda polisi tarafından yakalanma ihtimali Türkiye’de olduğu yönündeydi.

Hollandalı savcılar, 2023 yılından itibaren Leijdekkers’in Sierra Leone Cumhuriyeti’nde bulunduğunu Reuters’a açıkladı. Leijdekkers’i ülkeye getirme konusunun öncelikli olduğunu belirten Hollanda savcılık sözcüsü Wim de Bruin, bu yönde çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Devlet Başkanı ile aynı karede!

1 Ocak 2025’te Sierra Leone’nin Tihun şehrindeki St. Joseph Katolik Kilisesi’ndeki ayinde Leijdekkers’in görüntülerine rastlandı. Europol tarafından 2022’de yayınlanan fotoğraflarla karşılaştırmak için beş farklı yüz tanıma algoritması kullanan Reuters, görüntülerdeki kişinin Leijdekkers olduğunu doğruladı.

33 yaşındaki Leijdekkers’ın Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio’nun kızı Agnes ile yan yana olduğu görüntüler dikkat çekti. Leijdekkers’ın, Sierra Leone’de devlet başkanı ile yakın ilişki içinde olması nedeniyle üst düzey koruma altında olduğu belirtiliyor. Leijdekkers’ın kilisedeki Türk yatırımcı kimliği altında olabileceği yönünde iddialar da bulunuyor.

Fotoğraf: Reuters

Çeteye Türkiye’de operasyon yapılmıştı

Leijdekkers liderliğindeki çeteye Türkiye’de Haziran 2023’te operasyon düzenlendi. Operasyon sonucunda 34 kişi gözaltına alındı ve çete üyelerine ait 1,1 milyar liralık mal varlığına el konuldu.

Çetenin önde gelen isimleri arasında “Kara Mamba” lakaplı Isaac Bignan ve Jurean Anthony Finix ile Leijdekkers’ın kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers bulunuyordu. Wilhelmus Adrianus Leijdekkers, Ocak 2024’te İstanbul’da yakalanarak tutuklanmıştı.

‘730 bin dolar rüşvet ile tahliye oldular’ iddiası

Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianameye rağmen İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Temmuz 2024’te yapılan duruşmada 15 tutuklu sanığı tahliye etmişti. Tahliye kararlarına savcılık itiraz ederken, bazı sanıkların firar ettiği ortaya çıkmıştı. Hakimler Savcılar Kurulu olayı inceledi ve 15. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında soruşturma başlattı.

Mahkeme Başkanı ve çetenin Türkiye ayağını yönetmekle suçlanan sanık Abdullah Alp Üstün’ün, tahliye kararları karşılığında 730 bin dolar aldığı iddialarıyla ilgili HSK inceleme başlattı ve üç hakimi açığa aldı.

500 bin euroya otel almış, Türk vatandaşlığına başvurmuştu

Alman pasaportuyla Türkiye’ye giriş yapan Leijdekkers, Türkiye’de farklı kimliklerle dolaşarak dikkat çekmişti. Türkiye’ye gelir gelmez hesap açtırıp büyük miktarda para yatırması MASAK’ın da dikkatinden kaçmamıştı. Leijdekkers, 500 bin euro karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurmuş ve ikamet izni alarak Bodrum’da otel satın almıştı.

Related Posts

Fransa Genelkurmay Başkanı Burkhard: Rusya Fransa’yı Avrupa’da baş düşmanı olarak görüyor

Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın Fransa’yı “Avrupa’daki baş düşmanı” olarak gördüğünü ifade etti. Burkhard, Rus uydularının uzaydaki manevralarının “uydularının yörüngelerini engellemek ve onları gözetlemek” amacıyla yapıldığını ifade etti.

Ekranı karartılan SÖZCÜ TV’ye mahkemeden ret!

Doğru ve tarafsız haberciliğin adresi SÖZCÜ TV’ye RTÜK tarihinin en ağır cezalarından biri verildi. Ekranı karartılan SÖZCÜ TV’nin itirazı mahkeme tarafından reddedildi.

Sıcaklıkların artmasıyla suyu çekilmeye başlayan Bafa Gölü’nde kirlilik yaşanıyor

Sıcaklıkların Artmasıyla Kirlilik Başlayan Bafa Gölü İçin Endişe Verici Durum Son dönemde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, Muğla’nın güzelliklerinden biri olan Bafa Gölü’nde su seviyesinde ciddi bir düşüş…

Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde tahliye kararı çıktı

İstanbul’da uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesine yönelik tehdit ve hakaret davasında yargılanan 2 sanığın, 5 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliyesine karar verildi.

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.