Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Tatlı Tüketiminin Püf Noktaları

Tamamen kesmek değil, doğru tüketmek önemli

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketimini sınırlamanın önemine dikkat çekiyor. Günlük kalorinin yüzde 10’undan azının ilave şekerden gelmesi gerektiğini vurgulayan Turan, bayramda tatlı tüketimini porsiyon kontrolüyle sınırlamanın önemini aktarıyor. Ölçülü olmak her zaman en iyisidir.

Tatlıyı günün erken saatlerinde tüketin

Araştırmalar, tatlıyı öğle yemeğinden sonra tüketmenin vücudun şekeri daha iyi metabolize etmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Diyetisyen Turan, gece saatlerinde tatlı tüketiminin yağ depolanmasını artırabileceğini belirterek, tatlıyı öğle sonrası küçük bir atıştırmalık olarak değerlendirmenin sağlıklı olduğunu öneriyor. Tatlı sonrası oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçmek için kısa bir yürüyüş öneriliyor.

Tatlıyla birlikte çay-kahve tüketiminde dikkatli olunmalı

Diyetisyen Turan, tatlı ikramları sonrasında tüketilen çay ve kahve alışkanlıklarının sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle demir emilimi açısından çay ve kahvenin zamanlamasının önemli olduğunu belirtiyor. Kafeinin reflüyü tetikleyebileceğine değinen Turan, önerilerini sıralıyor.

Et ve tatlı aynı öğünde tüketilmemeli

Protein ve şekerin birlikte sindirilmesinin zor olduğunu vurgulayan Turan, etli yemeklerin ardından tatlı tüketiminin midenizi zorlayabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, tatlıyı ana yemekten sonra ara öğün olarak değerlendirmek ya da ayrı bir zaman diliminde tüketmek daha uygun olabilir.

Tatlıyı nasıl dengeleyebiliriz?

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, tatlı tüketiminde dengenin önemine vurgu yapıyor. Tatlıyı tüketirken yanında protein veya lifli besinler almanın, kan şekerinin ani yükselmesini engelleyeceğini belirtiyor. Ayrıca, tatlı tüketimini planlayarak, diğer öğünlerdeki karbonhidratları azaltmanın faydalı olabileceğini aktarıyor.

Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Diyetisyen Turan, tatlı tüketiminden sonra yapılacak kısa bir yürüyüşün şekerin emilimini yavaşlatacağını ve sağlık üzerinde olumlu etkileri olacağını belirtiyor. Tatlı keyfinin sağlıkla denge içinde olabilmesi için doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru şekilde tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Sağlıklı bir bayram geçirmeniz dileğiyle!

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Prof. Dr. Kantarcıoğlu: Rotavirüs kaynaklı ishal vakaları artıyor

Gebelikte yapılıyor, doğumdan sonra hayat kurtarıyor!

Gebelikte yapılan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonraki ilk aylarda karşılaşabilecekleri ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyor. Aşı, artık rutin bağışıklama programında yer alıyor. Uzmanlar zamanlamaya dikkat çekti.

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.

Parlak Ürünler Karanlık Niyetler (e-sigara)

Türk Toraks Derneği uyardı.  İçinde ne olduğu belli olmayan elektronik sigaralar 16 bin çeşit aroma ile cazip hale getiriliyor