NASA, Mars’ta karbon döngüsünün ilk kanıtını buldu

NASA’nın Curiosity Gezgini, Mars’ta Siderit Mineralini Keşfetti

NASA tarafından gönderilen Curiosity gezgini, Mars’ın Gale Krateri’nde yaptığı analizler sırasında atmosferden çöken yalnızca karbonla oluşabilen bir mineral olan siderit’i tespit etti. Bu keşif, Mars’ta milyarlarca yıl önce aktif bir karbon döngüsü olduğunu ve gezegenin geçmişte yaşanabilir koşullara sahip olabileceğini gösteriyor.

Siderit minerali, Curiosity gezgininin 2022 ile 2023 yıllarında gerçekleştirdiği X-ışını kırınımı analizleri sırasında Kimya ve Mineraloji (CheMin) cihazı sayesinde ortaya çıktı. Yapılan analizlerde, dört farklı noktadan alınan örneklerde yüksek saflıkta kristalin siderit bulunduğu belirlendi. Bu durum, Mars atmosferinde geçmişte yüksek miktarda karbondioksit bulunduğunu işaret ediyor ve antik Mars’ta uzun süreli sıvı su varlığı olabileceğini gösteriyor. Sıvı suyun varlığı, gezegenin yüzeyinde eski zamanlarda göllerin ve hatta okyanusların olduğunu gösteren diğer jeolojik kanıtlarla da uyumlu.

Calgary Üniversitesi’nden jeokimyacı Benjamin Tutolo, bu keşfin Mars’ın yaşanabilirliği hakkındaki mevcut bilimsel modelleri desteklediğini belirtti. Daha önce yapılan araştırmalarda karbonat minerallerine dair sınırlı kanıtlar bulunmuştu ancak bilimsel modeller, bu tür minerallerin Mars yüzeyinde yaygın olması gerektiğini öngörüyordu.

Bu keşif, beklenen karbonat minerallerinin varlığını doğrulamakla kalmayıp aynı zamanda neden daha önce bulunamadıklarını açıklamaya da yardımcı olmuştur. Araştırmacılar, bu bulgunun Mars’ta karbon minerallerinin aranma yöntemlerini değiştirebileceğini düşünmektedir.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Füzyonun sınavı! Reaktörlerde enerji sınırını aşmak

Füzyon enerjisi, insanlığın enerji ihtiyacını karşılamak için yıldızların gücünü yeryüzüne taşımayı hedefleyen çığır açıcı bir teknoloji olarak bilim dünyasının gündeminde. Güneşin ve yıldızların enerji kaynağı olan füzyon reaksiyonları, iki hafif …

Araç vergisinde büyük değişim: ÖTV ve KDV’de yeni dönem başladı

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren yeni kanun teklifiyle, fosil yakıtla çalışan bazı binek araçlar ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoruyla çalışan bazı hibrit araçların ÖTV matrah limitleri ve vergi oranlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Okul Sporları Türkiye Okçuluk Şampiyonası Sivas’ta başladı

Okul Sporları Küçükler, Yıldızlar ve Gençler Türkiye Okçuluk Şampiyonası, Sivas’ta başladı. Yarın sona erecek şampiyonada, dereceye giren sporculara ödülleri verilecek.

Google, Chrome’u hızlandırarak rekor kırdı!

En çok kullanılan tarayıcılardan biri olan Chrome, kendi hız rekorunu kırdı. Peki uygulamanın bellek kullanımında bir değişiklik var mı?